The Black Sea Turns Blue and Green




At the nexus between Eastern Europe and Western Asia, the Black Sea ties together six countries: Turkey, Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, and Georgia. This true-color picture, taken by the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer on NASA's Terra satellite June 3, 2012, shows a summer phytoplankton bloom, coloring the sea with swirls of blues and greens. A sister sea, the Sea of Azov, to the northeast has colors that indicate the presence of the phytoplankton, mixed in with a bit of sediment as well. The bloom comes every summer, though its intensity varies depending on the nutrients available, water temperature, and other factors. This year the bloom came early and was going strong by mid-May, about two weeks before it was expected.




Culoarea apei din Marea Neagra se schimba. 

Fenomenul care i-a surprins pe specialistii NASA.
NASA a obtinut o imagine spectaculoasa cu Marea Neagra. Fotografia realizata cu ajutorul unui spectrometru de catre satelitul Aqua i-a impresionat pe specialisti.

Imaginea a fost obtinuta pe data de 15 iulie 2012 si arata ca apa din Marea Neagra a devenit azurie.

Specialistii au venit imediat si cu explicatia. De vina pentru culoarea superba este o alga care s-a raspandit in apa marii.

Fitoplanctonul microscopic colecteaza dioxidul de carbon din apa si il trimite pe fundul marii.

Earthobservatory.nasa noteaza faptul ca efectul acestui proces este stabilizarea climei pe Terra.



Explicatia specialistilor de la Antipa despre fenomenul din Marea Neagra. De ce isi schimba culoarea



Marea Neagra devine de albastra. O spun turistii care au ajuns pe plajele noastre din sud, dar si specialistii de la NASA, care au comparat fotografii din satelit, facute in ultimii ani.
Ads by INTERNET PROTV

Exista explicatii clare: pe langa factorii de clima, fundamentala este prezenta unei alge care absoarbe dioxidul de carbon si il depoziteaza pe fundul marii, oferind aceasta nuanta de azur.

O fotografie realizata in urma cu doua saptamani de satelitul Aqua i-a impresionat pe specialistii NASA. Acestia au observat ca marea noastra are nuante mult mai deschise decat in alti ani. Analiza cu un spectometru le-a confirmat impresia.

Explicatia vine de la biologii marini: totul se datoreaza unei alge din specia Coccolithophore, care s-a raspandit mai mult anul acesta in apele Marii Negre. Planta infloreste in perioada mai- iulie si confera apei o culoare de un albastru pur, ca in Grecia sau in Hawaii. Ii priesc adancimile de peste zece metri si solul stancos. Tocmai de aceea apa este turcoaz, mai ales in sudul litoralului nostru si la vecinii bulgari.

"Se observa deci pe partea estica centrala si poate si pe partea sudica - apar concentratiile de alge. Este specifica apelor de adancimi mari", a explicat Tania Zaharia, specialist al Institutului de Cercetari Marie "Grigore Antipa".
Marea Neagra



"Este o specie sferica si fixeaza carbonatul de calciu in invelisul ei sub forma unor placute - de aceea se numesc cocolite - reflecta lumina. De aici culoarea de un albastru frumos", este de parere si Laura Boicenco, specialist al Institutului de Cercetari Marine Constanta.

Important este si faptul ca anul acesta, in largul marii, apele au fost mult mai reci si de aceea nu s-au mai dezvoltat bezmetic algele care vara trecuta sufocau aproape tot litoralul.

Turistii veniti in vacanta la Eforie Sud, Costinesti, Vama Veche sau Mangalia sunt fascinati de Marea Neagra, devenita de un superb albastru infinit.

La Mamaia nu veti gasi o mare de un albastru azur, asa cum se intampla in sudul litoralului. Aici fundul apei este nisipos si puternic influnetat de Dunare, care aduce aluviuni ce dau marii un aspect tulbure, de un verde inchis.

Popular posts from this blog

Free printable mickey mouse birthday cards

How To Understand And Shop For Contemporary Paintings

Real vs. Fake Paco Rabanne "One Million"